Hemp Dinner Party, czyli pierwsza kolacja konopna w Europie
Czy podpoznańskie pole konopi może na jeden wieczór zmienić się w fine diningową stolicę Europy? Okazuje się, że tak, i to jeszcze w jakim stylu! Działania edukacyjne Eir Health wkroczyły na zupełnie nowy poziom, serwując zaproszonym gościom nie tylko kuchnię najwyższych lotów, ale też ogromną dawkę wiedzy na temat konopi i ich wszechstronnego zastosowania.
HEMP DINNER PARTY - O CO CHODZI?
Koncept Hemp Dinner Party powstał z potrzeby demitologizacji konopi oraz szerzenia pozytywnych konotacji związanych z tą rośliną. Mimo iż o konopiach mówi się coraz więcej, wiele osób nadal widzi tę roślinę jedynie przez pryzmat odurzającego THC. Dlatego też, na jeden wieczór plantacje Eir Health zlokalizowane pod Poznaniem stały się miejscem debaty o konopiach i ich wszechstronnym zastosowaniu. W urokliwej scenerii rodem z tropikalnej wyspy można było nie tylko zaczerpnąć wiedzy od ekspertów ds. konopi, ale także przekonać się na własnej skórze, a raczej kubkach smakowych, że konopie równie dobrze jak w medycynie i self care, mogą być wykorzystywane w kuchni.
“Nie należy obawiać się konopi. Konopie są rośliną, która zawiera ponad setkę związków, a nie tylko THC z którym jest najczęściej kojarzone. Mnóstwo z nich jest wciąż do odkrycia i lepszego poznania.”
prof. dr hab. Katarzyna Starowicz
OD KONOPNEGO SUSHI PO FINE-DINING W SERCU POLA
Przez ostatnie lata Eir Health niejednokrotnie współpracowało z lokalnymi restauracjami, organizując wydarzenia promujące wykorzystanie konopi w kuchni. Od tradycyjnej pyry z konopnym gzikiem przygotowanej przez Roberta Makłowicza, po wegańskie sushi na bazie konopi serwowane w CUDO Vegan Sushi. Dzięki Eir Health, konopie od kilku lat dostępne są w różnej formie w wielkopolskich restauracjach. Ciepłe przyjęcie konopnego gotowania sprawiło, że w naszych głowach zrodził się pomysł na pierwszą w Europie kolację “u źródła” czyli w sercu naszych upraw konopi.
“Skoro pole przyszło do nas do restauracji, to czemu restauracja nie może przyjść na pole.”
Mateusz Kędzierski - właściciel CUDO Vegan Sushi
KONOPNE MENU ORSONA HEJNOWICZA
Konopie jako tradycyjne źródło pożywienia w Europie znane są od setek lat. Już wieki temu dostrzeżono potencjał kulinarny tej rośliny, wykorzystując niemalże każdą jej część. Nasiona, liście, kwiaty i ekstrakty z konopi stały się tradycyjnymi składnikami dań. Mimo że na przestrzeni lat rośliny te stopniowo odchodziły w niepamięć, obecnie mamy do czynienia z tzw. konopnym renesansem, który przyświecał idei menu przygotowanego przez Orsona Hejnowicza - jednego z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Na samym początku konopnej kolacji zaserwowany został tatar z mieszanych pomidorów z chrupiącymi liśćmi konopi w tempurze. Następnie szef kuchni zaproponował przezroczyste gazpacho z pomidorów z olejem konopnym oraz snackiem z pora z dodatkiem lubczyku. Kolejną pozycją w konopnym menu było natomiast assiette z brokuła z kwaśnym koprem i esencją marchewkową. Gwiazdą wieczoru okazało się jednak danie główne, czyli żeberka z bakłażana z guacamole i pieczonymi ziemniakami, które do złudzenia przypominały tradycyjną “mięsną” formę tego dania. Aby osłodzić gościom pobyt na polu konopi, na koniec podany został deser w formie baby gin & tonic w akompaniamencie konopnego limoncello. Autorskie przepisy Orsona Hejnowicza sprawiły, że Hemp Dinner Party stało się nie tylko miejscem konopnej edukacji, ale także prawdziwą wegańską ucztą.
“Jest wyjątkowa, ona jest jak szafran. Marihuana jest jak szafran albo foie gras. Nie jesteś w stanie powtórzyć tego smaku..”
Orson Hejnowicz - szef kuchni
KTO POJAWIŁ SIĘ NA HEMP DINNER PARTY?
Pierwsza kolacja konopna w Europie stała się idealną okazją do spotkania dla twórców reprezentujących różne obszary zainteresowań. Na naszych plantacjach pojawili się m.in.: Paulina Lis, Michał Korkosz (Rozkoszny), Anita i Piotr prowadzący Stonerchef.pl, Justyna Mazur, Martyna Żmuda-Trzebiatowska (Zdrowostki), Marta i Filip z Lifecatchers, Magdalena Kostyszyn (Chujowa Pani Domu) i Paweł Bielecki (BeFrank) oraz Marta Niemira i Dominika Matusiak (Agencja Słucham). Nie zabrakło również reprezentacji polskiej sceny rapowej w osobie Twojego nowego idola - Janusza Walczuka. W roli konopnego eksperta pojawiła się natomiast prof. dr hab. Katarzyna Starowicz - polska neurofarmakolog, doktor habilitowana nauk medycznych w dyscyplinie biologia medyczna, która na co dzień większość swojej uwagi poświęca kannabinoidom i ich wykorzystaniu w medycynie.
EVENT KONOPNY EIR HEALTH - NIEPOWTARZALNA ATMOSFERA
Doborowe towarzystwo, pyszne jedzenie oraz iście tropikalne otoczenie sprawiło, że kulinarny wieczór na polu konopi upłynął pod znakiem błogiego relaksu i obcowania z naturą. Specjalnie na tę okazję w środku pola konopi powstała klimatyczna jadalnia wraz ze strefą chillu, do którego prowadził konopny labirynt rodem z czwartej części Harrego Pottera. Uroku dodawało nastrojowe oświetlenie oraz boho dodatki, dzięki którym niepozornie wyglądające na pierwszy rzut oka pole konopi, przerodziło się w event z prawdziwego zdarzenia.